trekkvogn
Eksempel på moderne trekkvogn

Stjålet trekkvogn og henger funnet i Polen

Ved hjelp av sporingsutstyr fant man både trekkvogn og spesialhenger som var stjålet i Vestfold, i Polen. Har vi hørt det før...?

Aftenposten kan fortelle historien om trekkvognen som ble parkert for helgen fredag den 28. januar. Da sjåføren skulle hente vogna på mandag, var den vekk. Og ingen av kollegene hadde overtatt ansvaret. Altså måtte den være tatt av noen som egentlig ikke hadde råderett over redskapen.

Saken ble raskt meldt til forsikringsselskapet Codan, som satte himmel og jord i bevegelse for å spore bilen. Joda – den var utstyrt med sporingsutstyr, slik de fleste nye biler er. Sporene pekte rett mot Øst-Europa, og ganske riktig: Siste bevegelse var inn på en parkeringstomt i Koszalin i Polen. Codan fikk meldt fra til politiet. Om man ikke fikk tak i tyvene, fikk man i alle fall fatt på stjålet utstyr for godt over millionen. På veien fra Sem, der trekkvogna ble koblet, hadde tyvene vært innom Bltilsynet utenfor Tønsberg og “hentet” en spesialhenger på over 12 meter som sto til registrering der.

Har du ikke sporingsutstyr i bilen, bør du montere det nå!

De fleste nye biler leveres med sporingsutstyr som en del av utstyrspakka, i dag. Men ser vi på lista over stjålne, tunge kjøretøy her til lands, er det ikke alle som er av helt ny dato. Vi kjenner ikke tallet, men har en klar formening om at det finnes mye materiell som kunne vært bedre sikret. Én sak er hvordan vi kan bekjempe selve tyveriet av en bil, en annen hvordan vi kan sørge for å finne den igjen, selv etter at den er tatt ut av landet.

Det er med biler som med hus; vil først tyvene inn, kommer de seg inn. Det viktigste er å sinke dem og å ha alarm som melder fra at det er innbrudd på gang. Når de er inne, tjuvkobler de gjerne bilen. Du kan jo f.eks. ta med deg en vital del fra motoren når du parkerer, så vil du i alle fall sinke dem i tyveriet. Hvor du parkerer og hvordan du parkerer, kan også være med på å gjøre det vanskeligere for tyvene – står bilen i godt lys og nær folksomme steder, er det ikke like lett å bedrive lyssky virksomhet.

Bare noen kjappe tanker og gode råd om sikring av bil. Har du selv noen, er du hjertelig velkommen til å dele dem på vår Facebook-side: http://on.fb.me/1QzkZDW