Illustrasjonsbilde, foto: DHL

Ny skvis av transportører – denne gang av DHL i Sverige

Her i TS Forum Norge har vi tatt opp gjentatte ganger hvilke uanstendige krav til priser og betingelser de store transportkjøperne mener de kan utsette bransjen vår for. Tidligere har vi informert om  PostNord som i fjor – med fem dagers varsel – ville senke prisene til underleverandører med fem prosent.

Nestemann ut holder til i Sverige og heter DHL Freight Sverige. Nå har de sendt en melding til transportørene som kjører for dem – en melding som bærer preg av ultimatum: Sett ned prisene med fire prosent, eller glem kontrakten med oss. Og dette på tross av at denne aktøren har en avtale med DHLs transportørforening som klart sier fra at ingen av partene kan endre prisene ensidig.

Hva er det med de store transportkjøperne?

Når er det de går gjennom taket i tanker om sin egen betydning, kaster all menneskelighet og folkeskikk over bord og begynner å oppføre seg som diktatorer? Transportmarkedet har alltid vært et åpent forhandlingsmarked, der den enkelte transportør har slåss om jobber via kommunikasjon med kjøper, anbud og forhandlinger. Men plutselig er det helt OK for en eller annen kjøper av en viss størrelse å reise seg på bakbeina, blåse ild og krever nedslag i prisen – uten å veksle et ord med dem man tidligere samarbeidet med?

Forhandlinger – over og ut?

Vi i TS Forum ser ikke på dette som et tegn på et hardere forhandlingsklima. Vi ser på det som et tegn på at alt som heter forhandlinger er blitt uaktuelt for enkelte transportskjøpere. De vil fra nå av diktere sine mobile leilendinger hvilke knapper og hvor mange glansbilder de skal få betalt for en jobb mange av dem allerede tjener alt for lite på.